Your walking path: Home  > Germany  > Altmuehl  > Top Trail: Altmühl Panoramaweg
26.05.2019

De Altmühltal- Panoramaweg

Midden in het mooie Beieren, ten noorden van de Donau ligt het uitgestrekte natuurpark het Altmühltal. En sinds kort wacht het erop om over een 200 km lange wandelroute doorkruist te worden.

 

De laatst geopende Altmühltal-Panoramaweg volgt de talrijke kronkelingen van de rivier Altmühl en het Main-Donau kanaal en voert van Gunzenhausen via Treuchtlingen, Eichstätt en Beilngries naar Kelheim. De indrukken van een uniek natuur- en kultuurlandschap, dat zich aanbiedt aan de wandelaars onderweg door het Altmühltal, zijn in de waarste zin van het woord oorspronkelijk.

 

 

De Jura kalkrotsen van de streek gaan ver terug in de tijd. Miljoenen jaren geleden waren het nog riffen in de Jurazee. Vandaag de dag vormen ze onmiskenbaar het landschapsbeeld. Ze herbergen de geheimen van een vergane tijd. In het Altmühltal beleef je de natuur uit de oertijd door de fossielen en in de natuurkundige musea, in o.a. Solnhofen, Schernfeld of Eichstätt. Er zijn onder meer originele exemplaren te zien van de Archaeopterix oervogel, die wereldwijd alleen in het Altmühltal gevonden werd.

 

Het landschap langs de Altmühl vandaag de dag biedt fantastisch mooie jeneverbesheiden, stille wouden en bizarre rotsformaties zoals b.v. de bekende Twaalf Apostelen bij Solnhofen. Een ander spektaculair hoogtepunt is de doorbraak van de Donau bij Weltenburg.

 

Als panoramaweg laat de nieuwe route telkens weer heerlijke uitzichten zien vanaf de hoogten over de Altmühl met haar idyllische dalhellingen en over een uniek, beschermd natuurgebied.

 

Ook de getuignissen van menselijke werken gaan ver terug. De Kelten en Romeinen hebben hier hun nederzettingen gehad en hebben daarmee bouwsporen nagelaten. Vele daarvan zijn gerekonstrueerd en aldus vindt men langs de overblijfselen van de Limes (oude romeinse grens) romeinse fortifikaties en wachttorens. De weg loopt langs kleine middeleeuwse steden en de barokstad Eichstätt. Machtige burchten zoals de burcht Prunn in de buurt van Riedenberg zetelen op indrukwekkende wijze op de hoge Jura rotsen.

 

Wandelen in het Altmühltal betekent de natuur en kultuur in ongekende veelzijdigheid te beleven. Het staat vast, wie de nieuwe en uitstekenden geel-rode bewegwijzering van de Altmühltal-Panoramaweg volgt, krijgt veel aangeboden: van A zoals de Archaeopterix, tot Z zoals de Zwölf Apostel (de Twaalf Apostelen).

 

Search / Sitemap

 

Wandelgids / Kaart

Version / Versie

  Deutsche Version
  English Version